Welkom op mijn weblog

Hoi!

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Je vindt hier alle in's en out's over mijn reizen naar Afrika.

Na een gedegen voorbereiding en 2 keer 'proeven', is het nu zover. Eind maart vlieg ik naar Mozambique, om 3 maanden later naar Madagascar te vliegen om daar met Caroline, een engelse verloskundige, een baby-opvanghuis op te richten. Een thuis voor achtergelaten baby's. Niet zomaar te vondeling gelegd, maar gedumpt op de vuilnisbelt. Hopeloze situatie, zou je misschien zeggen, maar dat is zeker niet zo! Er is altijd hoop, er zijn altijd kansen, bij God is er altijd een nieuw begin.

He raises the poor out of the dust
and lifts the needy out of the ash heap
that He may seat him with princes
-- Psalm 113:7-8 --

En daar mogen wij handen en voeten aan geven. Hoe, wat, waar? dat lees je op deze blog!

Groetjes, Rachel

donderdag 6 mei 2010

Ola!

Hey everyone, om te beginnen vanuit Mozambique heeeel veel groetjes en liefs! Het is alweer 5 weken geleden dat ik ons koude landje uit ben gevlogen naar tropisch Mozambique... time flies! Terwijl ik deze update aan het typen ben zit ik in 'mijn' huisje een grote mok rooibosthee te drinken en te bedenken hoe veel we hebben gedaan in 5 weken, hoe relaxed het tegelijk is en hoe amazing dat het lijkt alsof ik nooit een anders heb gedaan.

Ik voel me hier thuis. De kids zijn vriendjes en vriendinnetjes en de missionaries zijn echt vrienden geworden. Maar wees gerust, hoewel het fantastisch en geweldig is om in Pemba te zijn, kriebelt het meer en meer om echt voet aan de grond te gaan zetten in Madagascar. Hoe meer Caroline en ik over de plannen praten en dromen, en hoe meer concrete stappen we zetten, hoe sterker dat verlangen wordt. En wie mij eerder heeft horen vertellen over Madagascar weet dat ik al best wel enthousiast was :)

Ik kan een heel verhaal gaan vertellen over de afgelopen weken, maar eigenlijk was vandaag een dag die een heel goed beeld geeft van een gemiddelde dag, dus...

6.30: wakker worden van het gepiep van de schommels waar een grote groep kids uit het omliggende dorp aan het spelen is voor school begint

7.00: ontbijtje: brood, thee, musica :)

7.00-9.00: quiet time, gastank verwisselen (das geen dagelijkse kost, maar moet zo nu en dan toch gebeuren willen we kunnen koken!), koude douche, spelen met de babyhouse kids!

9.00-10.00: prayer meeting met hele base

11.00-13.00: naar t centrum van Pemba om Jim & Twila (een tof koppel uit de VS, gisteren aangekomen) te helpen hun weg te vinden. Fruitmarkt... afdingen en 88 verkopers die je proberen te overtuigen dat hun spullen eeeecht het allerbeste zijn... anyway, heerlijke chaos! en daarna de supermarkt. En yay, er waren weer van die kleine groene zoete banaantjes vandaag, heb denk ik meer dan 60 banaantjes voor 1,25 euro gekocht! 60?!? yep, maar wees gerust, de meeste zijn in de monden van de babyhouse kids verdwenen :) un grande festa!

14.00: vergadering. planning was een uur - anderhalf uur, maar na een half uurtje werden we onderbroken, spoedgevalletje... vergadering uitgesteld, better luck next time! hehe, welkom in Afrika, flexibility is the keyword.

dus... tijd om Ancelmo, een van de jongens van 9 hier, mee uit te nemen voor een ijsje! aan t strand, mooi uitzicht, een heeel blije Ancelmo, lots of fun!

15.30 - 17.00: naar Natiti, een wijk van Pemba, om bij verschillende vrienden op bezoek te gaan. Heel bijzonder om de mensen thuis op te mogen zoeken en hun verhalen te horen. In een lemen huisje, rieten dak, rieten mat op de vloer, broeierig warm, en heeel erg bijzonder om welkom geheten te worden op de Mozambicaanse manier. Salama, salama, salama! Muhavo? Kihavo! Ma coumi? kin coumi! Communicatie gaat beter en beter en Portugees begint te komen. Makua is nog een brug te ver, maar wie weet...

17.30: kids meds rounds. En vandaag was ik aan de late kant... De kids waren al klaar met eten, en dus niet allemaal samen in de keuken, maar verspreid over de hele base... so...: 'Hey buddy, do you wanna help me? yes? oh, thanks, please help me find Rosario! He needs his meds and seems nowhere to be found!' and sure enough, de kids weten hun vriendjes altijd sneller te vinden dan ik zou kunnen!

18.00: terug thuis, hapje eten (vandaag had Twila voor ons allemaal macaroni met kaassaus en tomaat/uit salade gemaakt, zeker niet slecht! heel erg lekker zelfs :) )

18.45: deze update aan het typen, met idd die mok thee die inmiddels op is. Zomaar een dagje uit mijn leven in Pemba. Sommige dingen hier kosten ongeveer 5x zoveel tijd als ik in Nederland gewend was, maar dat went snel. En het maakt niet zo veel uit wat we (= Caroline en ik) doen, deze weken staan vooral in het teken van teamvorming. Elkaar leren kennen, vriendschap opbouwen die dieper gaat dan zo nu en dan een babbel, maar echt een band hebben waar we jaren op kunnen bouwen. En hoewel het dus misschien lijkt dat we weinig doen wat heel concreet voorbereiding is voor Madagascar, is dit voor mij een van de belangrijkste in deze maanden.

Lieve lieve allemaal, bedankt voor jullie reacties, jullie betrokkenheid, jullie steun, jullie prayers, ik kan niet genoeg zeggen hoe veel dat voor mij betekent!

bless! Rachel

4 opmerkingen:

 1. Hee Rachel,

  Goed om van je te horen! Ik zit nog steeds niet op facebook. Jelle wel,zoals je hebt gezien. Dus ik doe het langs deze weg... alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!! Een hele fijne dag gewenst. We denken veel aan je en genieten van je verslagen. Groetjes en veel liefs van Marco, Inge en de kids.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha die Rachel,

  Goed te horen dat jullie daar soms ook afwisseling hebben op het menu van bonen en rijst! Bananen en baby's/peuters.... dat gaat heel goed samen, daar ben ik ook achter!
  Jij probeert ons Portugees te leren he? Ik heb nog niet alle woorden weten te vertalen...
  Ik ga weer verder aan mijn boterham met hagelslag haha.

  Groetjes,
  Sandra en een knuffie van de andere twee dametjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Rachel!

  Weer een prachtig verhaal om te lezen. Je weet het altijd zo levendig te brengen. Oeps, ik besef opeens dat ik niet eens weet wanneer je jarig bent..Ohoh. Gelijk mn mails van vorig jaar er bij behaald en tot het besef gekomen dat ik al weer te laat ben met je felciteren.. Maar alsnog VAN HARTE!! Je hebt vast nog nooit zo'n verjaardag gehad, dat moet genieten geweest zijn met al die kids!Ook nog kaarsjes uit mogen blazen?
  He het allerallerbeste weer!
  Liefs Marije

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo lieve Rachel,
  Ik zit te genieten van je verhalen!
  En ook ik wist niet dat je jarig bent geweest... dus bij deze HAPPY Birthday!!!
  Ik denk vaak aan je en krijg elke keer een brok in me keel, zo gaaf vind ik het voor je.
  Tot schrijfs en een dikke knuffel, Vonja

  BeantwoordenVerwijderen

wil je reageren? Of zomaar even iets kwijt?? Dit is de plek!