Welkom op mijn weblog

Hoi!

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Je vindt hier alle in's en out's over mijn reizen naar Afrika.

Na een gedegen voorbereiding en 2 keer 'proeven', is het nu zover. Eind maart vlieg ik naar Mozambique, om 3 maanden later naar Madagascar te vliegen om daar met Caroline, een engelse verloskundige, een baby-opvanghuis op te richten. Een thuis voor achtergelaten baby's. Niet zomaar te vondeling gelegd, maar gedumpt op de vuilnisbelt. Hopeloze situatie, zou je misschien zeggen, maar dat is zeker niet zo! Er is altijd hoop, er zijn altijd kansen, bij God is er altijd een nieuw begin.

He raises the poor out of the dust
and lifts the needy out of the ash heap
that He may seat him with princes
-- Psalm 113:7-8 --

En daar mogen wij handen en voeten aan geven. Hoe, wat, waar? dat lees je op deze blog!

Groetjes, Rachel

woensdag 12 november 2008

Even inzoomen op Tanzania

Hoi allemaal,

in het vorige bericht stonden zoveel plaatsnamen enzo, dat ik maar even een kaartje van Tanzania heb gepost waar al die plaatsen op te vinden zijn. Tanzania ligt aan de oostkust van Afrika. Hoofdstad is nu officieel Dodoma, maar Dar es Salaam, de kuststad en voormalige hoofdstad is veel bekender.

Tanzania werd tot 1964 Tanganyika genoemd en is bijna net zo groot als de Benelux, Duitsland en Frankrijk samen...! Er wordt vooral Swahili en Engels gesproken. De hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, torent met 5895 meter hoog boven het land uit. Afrika's diepste puntis het Tanganyika-meer, 1439 m diep, op de grens tussen Tanzania en Congo. Het bountyeiland Zanzibar hoort bij Tanzania en ligt voor de kust in de Indische Oceaan.


Zoals je ziet ligt Kigoma helemaal aan de westkant van het land (in Kigoma is de grote campagne), Tabora ligt op dezelfde hoogte als Kigoma wat meer landinwaarts (daar is het opvangdorp). Als je dan een lijn trekt van Tabora naar Dar es Salaam, passeer je Dodoma (waar Sakina in de buurt woont). De Senengti (de safari der safaris, alles wat je je bij een Afrikaans Savannegebied voor kunt stellen, vindt je in de Serengeti), ligt in het noorden van het land, op de grens tussen Tanzania en Kenya. Ook mount Kilimanjaro vindt je dicht bij de grens, iets meer richting de kust. Een laatste echt bekend stukje Tanzania is het Victoriameer aan de noordkant van het land (je weet wel, van "Mr. Livingstone, I presume?")

Tanzania heeft echt een tropisch klimaat. Een groot gedeelte van het land heeft een gemiddelde jaartemperatuur van boven de 20 graden! Er zijn grofweg 2 regentijden: oktober/november en maart/mei (dus in juni zit ik meer dan goed ;))

In Tanzania wonen ruim 37,4 miljoen mensen. De bevolking is verdeeld over zo'n 120 stammen. De grootste stam is de Sukuma. En nu volgen er een paar fraaie namen, andere stammen die behoorlijk groot zijn, zijn de Nyamwezi, de Luguru, de Makonde, de Ha, de Gogo, de Haya en de Chagga. Gelukkig spreken de meeste Tanzanianen naast hun vele lokale talen die allemaal op de een of andere manier van het (Ka)Swahili afgeleid zijn, ook 'gewoon' engels! ongeveer 30% van de bevolking is christen, 35% moslim en 35% aanhanger van inheemse religies.

Zo, dat is wel even genoeg aardrijkskunde voor vandaag, er valt nog zo veel meer te vertellen over het land en over de economische situatie (die voor Afrikaanse begrippen heel redelijk is) en de kinderen van Tanzania, maar dat laat ik nog even liggen tot een volgend bericht.

Groetjes en tot Blogs, Rachel

1 opmerking:

  1. Hee Rachel,

    Thanks voor de aardrijkskunde!!!
    Is het erg als ik dat allemaal weer vergeet ;0)?

    Liefs, Inge.

    BeantwoordenVerwijderen

wil je reageren? Of zomaar even iets kwijt?? Dit is de plek!