Welkom op mijn weblog

Hoi!

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Je vindt hier alle in's en out's over mijn reizen naar Afrika.

Na een gedegen voorbereiding en 2 keer 'proeven', is het nu zover. Eind maart vlieg ik naar Mozambique, om 3 maanden later naar Madagascar te vliegen om daar met Caroline, een engelse verloskundige, een baby-opvanghuis op te richten. Een thuis voor achtergelaten baby's. Niet zomaar te vondeling gelegd, maar gedumpt op de vuilnisbelt. Hopeloze situatie, zou je misschien zeggen, maar dat is zeker niet zo! Er is altijd hoop, er zijn altijd kansen, bij God is er altijd een nieuw begin.

He raises the poor out of the dust
and lifts the needy out of the ash heap
that He may seat him with princes
-- Psalm 113:7-8 --

En daar mogen wij handen en voeten aan geven. Hoe, wat, waar? dat lees je op deze blog!

Groetjes, Rachel

zaterdag 17 oktober 2009

what happens in a week...

Bom Dia!

and what a good day this is :) Het is prachtig weer (zoals eigenlijk iedere dag), zo'n 30-32 graden stralende zon, zo nu en dan een wolkje en een heerlijke zeewind... genieten! Het schijnt de komende weken langzaamaan warmer en warmer te worden, tot een graadje of 40, phiew! Ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn, nu gemiddeld 3 liter water per dag, dan.... geen idee :)

Vandaag (zaterdag) is een relaxte dag. Vanochtend een beetje uitgeslapen (7 uur uit bed), ontbijtje van (volkoren!!!!) crackers met smeerkaas en sinaasappelsap, yummie. De kinderen zijn druk bezig met alle laatste voorbereidingen voor een bruiloft later vandaag, dus geen tijd om te spelen. Wij als mission school studenten zijn trouwens niet bij die bruiloft, dat is echt voor de Iris staf en de kids natuurlijk. Vanochtend lekker zitten lezen, rustig aan gedaan en uitgebreid met 'het thuisfront' aan de telefoon gezeten, ook heeel fijn :). Nu in het internet cafe om eerst dit berichtje te typen en daarna op het web te gaan. Tis hier ruim en lekker koel, dus een ideale plek, met uitzicht over zee.

Heidi is deze week aangekomen en we hebben gisteren de eerste class met haar gehad en dat was 'a blast'. Gisteren zijn ook een groot deel van de long-term missionary's van Iris langsgeweest om uit te leggen wat ze hier zoal doen. Een heel aantal namen kende ik al wel, maar om van iedereen zelf te horen wat hun passie is en waarvoor ze hier zijn was indrukwekkend. En het leukste is dat we een terrein uit mogen kiezen waar we de komende 6 vrijdagen meer van willen weten en meer over willen leren. De vrijdagen zijn nl bedoeld voor practical missions. En dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld:

Het roofing team: in de dorpen daken repareren om te voorkomen dat het ook binnen regent
Het village feeding team: helpen bij het village feeding program waar iedere dag 600-900 kinderen uit de dorpen 4-13 een goede lunch krijgen
Kitchen team: helpen in de keuken van Iris
Juntos: helpen in Juntos cafe, het ultieme cafe'tje op de base waar je samosa's, (ice)koffie, smoothies etc kunt krijgen
Medical team: meekijken in de clinic en de praktijk van een kleine clinic in de tropen leren kennen
Hospital outreach: naar het plaatselijke ziekenhuis (niet van Iris) om de patienten gezelschap te bieden (veel mensen komen dagen lopen voor ze hier zijn en hebben dus niemand die naar hen omkijkt zolang ze hier zijn)
Accountancy: een dagje meekijken over de schouder van de accountant van deze base om te zien wat er allemaal achter de schermen gebeurd
Wall paintings: muurschilderingen maken op de gebouwen van het village feeding program
… (nog zo'n 25 andere uiteenlopende mogelijkheden!)

Kortom, superleuk en uitdagend. Je mag je top 4 opgeven en dan gaan ze ons indelen en de verschillende groepen. Owja, we zijn met zo'n 80 studenten. Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar het medical team, dat zal jullie niet verbazen ;-) Maar ook al kom ik uiteindelijk in een ander team terecht, alle mogelijkheden klonken super, dus zolang ze me niet de daken opsturen, vindt ik eigenlijk alles goed.

Wassen met de hand is een interessant gegeven op zich, nu worden mijn kleren nog behoorlijk schoon, maar ik ben echt benieuwd hoe dat over een paar weken is. Als je de kleur van het water ziet nadat je nog maar 2 shirtjes ofzo hebt gewassen... Verbazend om te zien hoe de Mozambikaanse dames hun lichte capulana's (wikkelrokken) schoon krijgen in bruin/grijs water!

Drinkwater is volop te krijgen en in town kun je in de supermarkten ook wel een aantal bekende producten kopen om een beetje aanvulling te geven op rijst en bonen (hoewel die echt echt lekker zijn!). Overal langs de kant van de weg verkopen oudere Mozambikaanse dames zelfgebrande pinda's, en die zijn echt heel lekker en supergoedkoop (een volle zak voor 25 ct). Goed om zo nu en dan als snack te gebruiken.

Verder hebben we van de week nog het gevalletje lizzard gehad... Heeft iemand al eens een hagedis zijn staart zien verliezen? Ik nog nooit, maar dat is echt zooo maf. We hadden een hagedisje (5 cm) door de klas lopen en iemand wilde hem oppakken en in de bosje zetten. Geen goed idee! Voor ze het in de gaten had was de hagedis verdwenen en had ze alleen een heel wild ronddraaiend en flippend hagedissestaartje op de grond liggen!! Iek!

Fruit kopen op de markt is hier een avontuur op zich. We hadden al gehoord dat een normale range voor bijvoorbeeld tomaten 30 meticai per kilo is (75 ct). En afdingen hoort er natuurlijk helemaal bij, maar dat de salesman dan begint bij 150 mt/kilo... dat had ik toch niet verwacht! Maar goed, met die drie woorden portugees die ik ken, kwamen we uiteindelijk uit op 40 mt/kilo, niet slecht dacht ik. Lekker tomaatjes gekocht, al helemaal mezelf aan het verheugen op tomatensla, ik als rauwkostfreak helemaal blij. Maar eenmaal terug op de base, toen ik mijn tomaten uitpakte, bleken ze allemaal rot te zijn! Tsja, dat heb je. better luck next time. M'n komkommers waren gelukkig heel lekker (ze hebben hier kleine dikke komkommers met veel pitjes, maar wel goed van smaak). VOlgende keer toch iemand mee naar de markt die ietsjes beter portugees spreekt...

Het is hier nog een beetje wennen, maar vooral bruin worden en op-en-top genieten! Love you all, groetjes Rachel

PS: voor iedereen die deze blog op hyves leest en lieve reacties achterlaat, tnx! Maarreh... de blog wordt automatisch van rachelriemens.blogspot.com naar hyves gezet. De blogspot en facebook sites kan ik hier zien, maar hyves is te ingewikkeld en te veel gevraagd voor de trage netwerken hier. Ik kan dus geen reacties van hyves lezen of erop reageren... Wil je toch dat ik hier al kan zien wat je schrijft, stuur me dan een mailtje (niet via hyves!) of kijk of blogspot (geen login nodig) of facebook (login nodig). Maar anyways, tnx en groetjes!!

4 opmerkingen:

  1. Ha die Rachel,
    Fijn dat je een goede vlucht hebt gehad en een goeie start op Pemba!
    Je bent hier mooi de kou ontlopen trouwens haha. (het vroor al 's nachts hier).
    Tja...je kunt natuurlijk alleen maar donkere kleren dragen... dan zie je niks van het grijze water... of misschien hou je er vanzelf prachtig zwarte kleren aan over... hihi. Succes ermee. Straks was je even vlot met de hand als je bet-overgrootmoeder.
    Ik had vanmorgen Minikids en we hebben Salomo's kroon nagemaakt, met alle fonkelende edelstenen erbij.

    Groetjes van San en een kusje van Hannah (die geeft ze al echt).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dag Rachel wat fijn dat het goed gaat.
    je hebt daar weer opnieuw zomer.
    geniet van je tijd daar.
    groetjes ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi Rachel,
    Je bent er en voor je het weet ben je weer terug. Heel veel Gods zegen en geniet ervan over dat wat God je gaat geven. Bewaar het en vergeet het niet te delen met ons:-)
    Liefs, Rianna

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Rachel,wat super leuk oom al je verhalen weer te lezen. Fijn dat je het weer zo naar je zin hebt.Ik begreep van mama dat je bij het "medical team " zit nu,precies wat je graag wilde! Mama en Stefan waren hier vanavond en we hebben samen met opa,JW,Jolein en Maarten naar Boer zoekt vrouw zitten kijken, was heel gezellig. Nou meid, geniet ervan en tot mails maar weer. Dikke knuffel, Marian, Jolein en Maarten.
    En natuurlijk een poot van de hele beeste bende!

    BeantwoordenVerwijderen

wil je reageren? Of zomaar even iets kwijt?? Dit is de plek!